Konuya giriş yapmadan önce ipotekli kredi nedir konusuna açıklık getirelim. Üzerine kayıtlı olan her hangi bir gayrimenkulün, teminat gösterilerek bankadan kredi alınmasına ipotekli kredi denir. İpotekli ihtiyaç kredisi de bu kredi türlerinden biridir. Kara listede olan, kredi çekemeyen veya talep ettiği kredi tutarı, müşteri limitlerinden fazla olan kişiler, ipotek göstererek, her hangi bir bankadan kredi talebinde bulunabilirler. İpotekli kredi almak istediğiniz zaman, kara listede olup olmadığınıza bakılmaksızın, bankanın inisiyatifinde size kredi verilebilir. Çünkü bankalar için en kazançlı ve en risksiz kredi çeşidi, ipotek alınarak verilen kredidir.
Kredi Alamayanlar Ne Yapmalı?
Bankalar tarafından kırmızı kalen yemiş, kara listede olan veya kredi notu risk grupları arasında riskli sayılabilecek seviyede olan kişilerin, bankalar ile yıldızları çok zor barışır. Bankalar bu tür müşteri grubuna karşı, her zaman temkinli yaklaşır. Peki, kredi alamayanlar ne yapmalı? Bunun en etkin çözüm yolu, ipotekli kredi başvurusu yapmaktadır. Gösterebileceğiniz bir gayrimenkul var ise, kefile bile gerek kalmadan kredi alabilirsiniz. İpotek göstereceğiniz mülkün piyasa değerinin % 70 tutarı kadar kredi alabilirsiniz. Örneğin 100 bin liralık bir gayrimenkul ipotek ederseniz, 70 bin liralık kredi alabilirsiniz. Bu oranlar bankadan bankaya değişkenlik gösterebilmektedir. Kredi detaylarını ve alabileceğiniz kredi miktarını bankanız ile görüşmelisiniz.
İpotekli İhtiyaç Kredisi Özellikleri
Gayrimenkul ipoteği, bankalar için en kolay kredi verme türüdür. Çünkü risk sıfırdır. Ödenmeyen bir borç olursa anında mülke el konulur. Bu ibareler, sözleşmede yer alır ve müşteri bunu kabul ederek krediyi alır. İpotekli ihtiyaç kredisi öncesinde, ipotek edilen mülk bankanın eksperi tarafından incelenir ve piyasa araştırması yapılır. Mülkün değeri, o civardaki mülkler ile karşılaştırması, çevre düzenlemesine kadar en ince detaylar hesaplanır ve bir değer biçilir. Bu değer üzerinden kredi hesaplaması yapılır. Genelde %70 civarında kredi sağlanır. Bu durum bazı istisna hallerde %80 lere kadar çıkabilmektedir. Bankanın kendi kararıdır. Kredi tutarını uzman incelemesi raporu belirler. İpotekli kredi, tüketici için en riskli kredidir. Geri ödeme planlarınızı çok iyi yapmalısınız.