1. Anasayfa
  2. Kredi

Kredi Notu Hesaplama Yöntemi Nasıl İşliyor?

Kredi Notu Hesaplama Yöntemi Nasıl İşliyor?
0

Bankalardan kredi talebinde bulunduğunuz zaman ilk bakacakları konu kredi notunuz olacaktır. Kredi notu ise, geçmişe dönük olarak kredi vb. gibi konularda ne kadar düzenli geri ödeme yapıp yapmadığınızla alakalıdır. Bankaların genel olarak aradıkları bazı şartların dışında her bankanın kendine özel ek kriterleri de bulunmaktadır.

Örneğin evvelce kredi talebinizi geri çeviren banka bir süre sonra tekrar kredi talebinde bulunmanız durumunda size düşük miktarda kredi verebilir. Bunun nedeni iki kredi talebi arasında gerek başka banklardaki hareketlilik gerekse kendi bankasındaki olumlu hesap hareketliliği güveni artırmasıdır. Bankalardaki hesap hareketindeki olumlu gelişmesi kredi notunu artırmaktadır.

Bankalar Kredi Notunu Hesaplarken Hangi Kıstasları Ararlar?

Aylık Gelir Kriteri;

Kredi talep eden kişinin aylık net gelirinin %30- 35 kadar miktardaki rakam kıstas alınmaktadır. Bazı bankalar kişinin geliri üzerinden hesaplama yaparken, bazı bankalar haneye giren miktarı yani aile fertlerinin gelir toplamı üzerinden hesaplama yaparak kredi miktarını belirlemektedir. Çünkü gelir arttıkça kredi miktarı da doğru orantılı olarak artmaktadır.

Yaş Kriteri;

18 yaş altındaki kişilere kredi verilmesi kanunen yasaktır. Ayrıca 65 yaş üstündeki tüketicilere de kredi vermek bankaların tercih ettiği bir durum değildir. Bankaların kredi vermekte en belirledikleri yaş aralığı 35-50 yaş arasıdır. Çünkü bu yaştaki bireyler kariyerlerini edinmiş ve kredi notlarını yükselten banka hesap hareketliliği ayrıntılı olarak görülebilen güven veren kesimdir.

Meslek Kriteri;

Gelirleri net ve bordro üzerinde kesintilerinin görülebildiği memur, işçi statüsündeki kişilerdir. İş veren konumundaki işletmeciler, belli bir meslek sahibi olup hayat kalitesini artıran kişiler kredi aldıklarında geri ödemelerde zorlanmayacak olan kişiler olarak kabul edilen kesimi içermektedir.

İş Tecrübesi Kriteri;

Bankalar güvence aramaktadır. Bu nedenle de iş tecrübesi olan kişiler bankalara geri ödeme konusunda güven vermektedir.

Eğitim Kriteri;

Kredi çekecek olan kişinin eğitim pozisyonu ne kadar yüksekse, kredi notu da o kadar yüksek olur. Eğitimli kişiler genelde kariyerlerini belirlemişlerdir.

Mal Varlığı Kriteri;

Bankalar için kredi talebinde bulunan kişinin, evinin, arabasının ve başka mülklerinin olması da puanını artırmaktadır. Çünkü bu mallar kredi verecekleri kişinin teminatı gibidir.

Kredi Kartı İle Çek- Senet Kayıtları Kriteri;

Başka bankalara borçlu olup olmadığı, kayıtlı olarak çek ve senet borçlarının bulunup bulunmadığı gibi kriterler bankaların takip ettiği diğer kıstaslardandır.

Yasal Takip Kriteri;

Evvelce başka bankalar ile borçlarından kaynaklı olarak takibe alınıp alınmaması da bir diğer kriterdir.

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir