1. Anasayfa
  2. Makaleler

Güneş Sistemindeki Gezegenler Ve Özellikleri

Güneş Sistemindeki Gezegenler Ve Özellikleri
0
Güneş sistemi, bir yörünge etrafında 9 büyük ve 5 küçük cüce gezegenle beraber çekim alanında dönen bir yıldızı ifade etmektedir. Samanyolu galaksisinde yer alan güneş yıldızı, evren boşluğunda var olan, en büyük yıldızlardan birini oluşturmaktadır. Güneş yıldızı, etrafında yer alan gezegenler dahilinde bir sistem var edebilmektedir.

Güneşin etrafında yer alan ve bilinen en yakın gezegen Merkür’dür. Bunun dışında Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün sırasıyla gelmektedir. Toplam sekiz adet büyük gezegen dünya etrafında dönüşünü tamamlamaya çalışmaktadır. Ve bu gezegenlerin altı tanesinde doğal uydu yapıları bulunmaktadır.

Bundan dolayı güneş yıldızı etrafında; küçük güneş sistemlerini, büyük ve cüce gezegenleri taşımaktadır. Güneş etrafında dönen bu gezegenler genel olarak, güneş yörüngesinde küresel olarak dönüş hızını yaşayan ve gök cisimlerine sahip olan cisimlerden meydana gelmektedir. Bilinen toplamda sekiz büyük gezegenin dışında; Plüton, Eris, Makemake, Ceres ve Haumea adında beş tane de cüce gezegen bulunmaktadır.

2006 yılına kadar 9 olan büyük gezegen sayısı, uluslararası astronomi birliği tarafından Plüton’un halka dönüşü ve etrafındaki gök cisimlerini temizlemeye yetmeyen yörünge yapısı sebebiyle dışında bırakılmasıyla sekize düşmüştür. Bir gezegen üzerinden, güneş ile arasındaki uzaklığı ifade edilirken, iki terim kullanılmaktadır. Güneş’e yaklaştığı zamana günberi, en uzak olduğu vakte ise günöte denmektedir.

Güneş Sistemi Nasıl Oluştu?

Güneş sistemi milyarlarca yıldır evren üzerinde var olan, Samanyolu galaksisinde yer alan bir yıldızdır. Oluşumu çok eskiye dayansa da, dünya insanları tarafından keşfedilme dönemi, ilk olarak 1734 yılında E. Swedenborg tarafından olmuştur. Daha sonra Kant ve P. Laplace’nin de ortaya attığı zaman içindeki teorileriyle de, güneşin aslında bulutsu bir patlamanın ardından oluştuğu yönünde kanılar bulunmaktaydı. Bu patlamayı supernova olarak nitelendiren bilim insanları, şok dalgası üzerinden yaşanan bir bulutsu kütle hareketini, güneş sisteminin oluşması olarak yorumlamaktadırlar. Bu yüzden güneş yıldızının ya da sistem yapısının yaklaşık 4,6 milyar yıl önce Samanyolu boşluğunda ortaya çıktığına inanılmaktadır.

Güneş Sisteminde Yer Alan Gezegenler Nelerdir?

Güneş sistemi toplam 8 büyük ve 5 cüce olmak üzere, güncel olarak bilinen toplam 13 kabul görmüş gezegenden oluşmaktadır.

Merkür: Güneşe en yakın olan gezegen olarak da bilinen Merkür, adını roma tanrısından almıştır. Uydusu olmayan ancak güneş sisteminde en hızlı dönüş hızını tamamlayan, en küçük gezegendir. Sıcaklık değişimlerinin fazlasıyla yaşandığı gezegen olan Merkür, güneş etrafındaki dönüş hızını 116 günde tamamlamaktadır.

Venüs: Roma tanrıçasından ismini alan Venüs, güneşe en yakın ikinci gezegendir. Diğer gezegenlerin aksine ters dönen Venüs, güneş etrafındaki dönüşünü 224,7 günde tamamlamaktadır.

Dünya: Canlı yaşamın şu an için tek bulunduğu yer olan dünya, güneşe yakın üçüncü gezegendir. Güneş etrafındaki dönüşünü 365 günde tamamlar. Ve dünyanın ay olmak üzere tek bir uydu sistemi bulunmaktadır.

Mars: Dördüncü büyük gezegen olan ve adını Roma savaş tanrıçasından alan Mars, yörünge üzerinde iki adet uyduya sahiptir.

Jüpiter: Roma’nın en büyük tanrısından ismini alan Jüpiter, güneşe yakın beşinci büyük gezegendir. 79 uydusu bulunan gezegenin, güneş etrafındaki dönüşü toplam 12 yılda tamamlanmaktadır.

Satürn: Altıncı büyük gezegen olan Satürn, otuzdan fazla uyduya sahiptir. Ve bunun haricinde Satürn, buzul ve taşlardan oluşmuş bir gezegendir.

Uranüs: Sistemde 27 tane uydusu bulunan, güneşe yakınlığı yedinci sırada olan bir gezegendir. Güneş etrafında dönüşünü de 84 yılda tamamlamaktadır.

Neptün: Güneşe yakınlığı sekizinci dereceden olan Neptün, 14 uyduya sahiptir.

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir