Osmanlı Arması Tarihini Nereden ve Neyden Almaktadır?
Osmanlı arması 19. yüzyılda, sultan ikinci Abdülhamid döneminde devlet modelini daha da iyi yansıtmak için, tuğra simgesinden yararlanarak oluşturulmuştur. İngilizlerden esinlenerek günümüz görüntüsünü alan armanın tarihi arka planı, kırım savaşına dayanmaktadır. Osmanlı ve Rusya arasında oluşan kırım savaşının, Osmanlı cephesinden Fransa ve Britanya desteğiyle birlikte başarıya ulaşmasının ardından, oluşan süreç yapısında belirmeye başlamıştır.
Savaşın kazanılmasından sonra Osmanlı imparatorluğunun, Fransa’ya birtakım ayrıcalıklar tanıması, o dönemin Fransa imparatoru tarafından hoş karşılanmış ve Osmanlı sultanına lejyon nişanı hediye edilmiştir. Bunun üzerine Britanya kraliçesi de bir nişan hazırlatıp, Osmanlı imparatorluğuna hediye etmek ister. Ancak o dönem İngiliz egemenliğinde olan Britanya, nişanı Osmanlı’ya vermek için, Osmanlı’nın bir devlet armasının olması gerektiğini kurallar dahilinde hatırlar. Bunun içinde prens Charles İstanbul’a gönderilerek, Osmanlı için bir devlet arması hazırlama çalışmalarına koyulur.
Kısa bir süre zarfında İstanbul’a gidip, geri dönen Prens Charles, çok geçmeden Osmanlı hükümeti için bir arma yapar. Ardından ürettiği armayı, Osmanlı hükümdarına göndererek, onun onayına sunar. Sultan, armayı beğenir ve 17 Nisan 1882 yılında devlet yapısını simgeleştiren arma, ikinci Abdülhamid Han ile birlikte devlet arması olarak kabul edilir.
Bunun haricinde Britanya kraliçesi, yapılan armanın bir örneğini kurallar dahilinde Saint George kilisesine asar. Ardından hediye etmek istediği Dizbağı nişanını Osmanlı sultanına gönderir. Günümüzde Osmanlı armasının devlet işleyiş düzenini simgeleştirip yansıtması, Kraliçe Victoria sayesinde olmuştur.
Osmanlı Armasında Yer Alan Simgeler Ne Anlamlara Gelmektedir?
Osmanlı armasının, devlet düzeyinde resmi arma olarak kullanılmaya başlanması 19. yüzyıla dayanmaktadır. Osmanlı arması üzerinde taşıdığı ve 30 tane birbirinden farklı simgeden oluşmaktadır. Arma üzerinde yer alan güneş metodu, padişaha benzetilmektedir. Güneşin ortasında yer alan tuğra motifi ise, padişahın tuğrasıdır.
Armanın üzerinde yer alan kavuk simgesi, Osmanlı’nın kurucusunu temsil ederken, yeşil bayrak işlemesi de hilafeti yansıtmaktadır. Osmanlı devlet armasında yer alan terazi ve kuran motifi de, adalet ve kanunu ifade etmektedir. Bunun dışında arma üzerinde yer alan diğer motifli simgeler ise genel olarak; donanmayı, kılıcı, topu, mızrağı, Osmanlı sancağını, bayrağı ve güneş sembolü üzerinden 12 yıldızı tesciller. Osmanlı arması bütünüyle Osmanlı imparatorluğunun askeri, siyasi, ekonomik ve kültürel değerlerini yansıtmaktadır.