Işınım, kondüksiyon ve konveksiyon olarak gerçekleşen ısı transferleri, yalıtım sistemleri üzerinde akış hızını düşürerek ısı hususunu sağlamaktadır. Isı yalıtım sistemlerinden biri olan mantolama yöntemi ise, uygun ve kaliteli bir yalıtkan işletim sistemini kişilere sunmaktadır. Bu yüzden mantolama nedir sorusuna aşağıdaki diğer genel bilgilerden ulaşım gösterebilirsiniz.
Mantolama Nedir?
Mantolama nedir ya da ne değildir? Mantolama, aslında bina dış yüzeylerine genellikle uygulanan bir dış ısı yalıtım sistemidir. Mantolama ısı yalıtım sistemleri genel olarak, küresel ısınmanında beraberinde getirmiş olduğu düzen yapısına uyum sağlamak ve çevre dostu olup, uzun bir süre rahatlıkla kullanmak için yapılıp, üretilmektedir.
Bu sayede bina dış yüzeyi üzerinde uygulanan mantolama işlemi soğuk ve sıcak havanın minimilize edilerek, kendini yüzeye yansıtmaktadır. Mantolama sistemi, mevsimsel değişiklerde oldukça etkin rol oynar. Kış aylarında dış yüzeyi soğuk hava dalgasına karşı savunup, sıcak tutmaya çalışır. Yaz aylarında ise tam tersi eylem hareketliliğini gerçekleştirir.
Bunun dışında mantolama uygulanan binalarda; yüzeyde veya duvarda terleme ve rutubet durumu azalır. Buna ek olarak da, nem tutmayan duvarlarda, kabarma ve boya aşınmaları da meydana gelmez.
Mantolama Nasıl Yapılır?
Mantolama işlemleri için öncelikle alanında profesyonel hizmet veren uzman kişilerden yardım alınmalıdır. Çevreci bir çözüm olan mantolama işlemleri genellikle kaliteli ürünlerden, neme ve ısıya duyarlı, kalın ve iletken ısı materyallerinden meydana gelmektedir.
Ev ya da şirket dış yüzey üzerine uygulanan mantolama yalıtımları, uygulandığı bölgeye iyi programlanmış ısı bileşenlerinden oluşturularak, elde edilir. Mantolama işlemleri yapıldıktan sonra hem yalıtım, hem de ekonomik anlamda kişi veya kişiler rahatlamaya gitmektedir. Enerji tasarrufu oluşturan bu yalıtım sistemleri, çatı, bina duvarları, depo yerleri ve döşeme katları arasına yapılmaktadır.
Mantolama Maliyeti Ne Kadardır?
Mantolama işlemleri, bir bina üzerine yaklaşık dört hafta gibi bir süre dahilinde uygulanıp, bitirilmektedir. Bu yalıtım sayesinde bina ısıtması veya soğutması transfer ısı süreci yaşattığı için, harcanan enerji miktarını da en aza indirgeyerek, ekonomik bütçeyi daraltır. Dış yüzeye uygulanan mantolama işlemleri, iç mekan atmosferini de değiştirmektedir. Özellikle mantar, küf, rutubet oluşumlarını engelleyen bu yalıtım sistemleri, bina ömrünü ve kalitesini de yükseltmektedir. Deprem afetine karşı da güvenliğini artıran ve diğer kötü oluşumlarının oluşmasına karşı da hasarı en aza çekmektedir. Konfor ve rahatlığın daha da artış gösterdiği bu bina yapılarında, ileri ki zaman aralıklarında yaşanan tadilat süreçleri de kısaltılmaktadır. Bunun en büyük nedeni de, oluşan sorunların mantolama işlemiyle azalmasından kaynaklanmaktadır. Mantolama yalıtım sistemleri uygulandığı yüzey alanına göre fiyatta bir değişiklik gösterse de, aslında ucuz bir maliyet altında elde edilebilmektedir.