Bitkilerin kısımları konusunda araştırma yapan isteyen kişiler bu iki gruba yönelik çalışmalar yapmalıdır. Bitkilerin kısımları aşağıdan yukarı doğru incelenmektedir. Bu kısımlarda, kök, gövde ve yaprak bulunmaktadır. Bazı bitkiler kendi içerisinde gelişmiş bitkilerdir. Bazı bitkilere ise ilkel bitki denilmektedir. Bu bitkilerin kısımları ve genetiği ile alakalıdır. Bitkiler yetiştirilme koşullarına ve yapılan bakımlara göre ilkel kalabilir ya da gelişme kaydedebilir. Her bitkinin kendi içerisinde bulunduğu görevler de böylelikle belirlenmiş olur.
Kök Kısmı
Her bitkide olan temel kısım kök kısmıdır. Kök, bitkilerin oluşumunu sağlayan temel bölgedir. Toprağın altında bulunan bu kısım genel olarak görünmez. Kök kısmının görevleri arasında, bitkinin toprak ile birleşimi sağlayarak bitkinin gelişmesine yardımcı olmaktadır. Toprakta bulunan su ve mineralleri bitkiye sağlayarak bitkinin büyümesini kolaylaştırır.
Gövde Kısmı
Bir bitkide gövde kısmı en az kök kısmı kadar önemlidir. Bitkinin ayakta durmasını sağlayan bu kısım bitkinin tüm ağırlığını da üstlenmektedir. Bitkilerin kendilerini daha iyi göstermelerine yardımcı olan bu kısım bitkinin ayakta durmasını da sağlamaktadır. Bitkiye ışık geçişi de buradan sağlanır.
Yaprak Kısmı
Bitkiyi geliştiren bölge yaprak kısmıdır. Bu kısım bitkinin solunum ve fotosentez yapmasını sağlar. Hava ile birleşerek terleme yapar ve böylelikle bitkinin ihtiyaç duyduğu boşaltım da bu bölge üzerinden gerçekleşir. Bitkilerin besin üretim işlemi yapraklar aracılığıyla yapılmaktadır.
Çiçek
Bitkileri güzel gösteren ve meyve üretiminin sağlandığı yer çiçek bölgesidir. Bitkinin üremesi çiçek tarafından gerçekleştirilir. Çiçek içerisinde dişi ve erkek organ, çanak ve taç yapraklar bulunmaktadır.
Erkek ve Dişi Organ
Erkek organ bitkinin üremesi için polen sağlarken dişi organ ise yumurtalıklarında polen beslemektedir. Dişi ve erkek organların ürettiği polenler birleşerek çanak yapraklar tarafından korunur. Ardından bu polenler güneş ve toprak ile gelişme gösterir. Bitkilerin kök kısımları ise bu bölge için topraktan mineral iletir.
Taç Yaprak ve Çanak Yaprak
Taç yapraklar genel olarak bitkinin çevresini sarmaktadır. Çanak yapraklar ise bitkiyi koruyan yapraklar. Bunun yanı sıra çanak tablası bölümü bulunmaktadır. Çanak tablası, çiçeklerin sap kısımlarının sonunda bulunmaktadır. Dişi ve erkek organları bir arada tutan bölümdür. Bitkiye güneşi en net şekilde ileten bölüm de yine çanak tablasıdır. Çiçeğe destek veren bu bölüm, çiçeklerin üremesini sağlayan hücreleri de bu bölgede toplamaktadır.