Doğu Karadeniz’de gerçekleştirilen ilk bilimsel kazı, Kurul Kalesi’nde yapıldı. Kazı esnasında ortaya birçok değerli tarihi eser çıktı. Bu bölgenin UNESCO Kültür Mirası listesine girebilmesi için de gerekli tüm çalışmalar başladı.
Doğu Karadeniz tarihinde ilk olan bilimsel arkeolojik kazı alanı 2,300 senelik Ordu Kurul Kalesi’ne kurularak, burada Tanrıça Kibele’nin heykeli, Pan ve Dionysos figürleri gibi birçok tarihi esere rastlandı. 2010 senesinde Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı tarafından başlatılan çalışmalar sırasında ilk olarak Tanrıça Kibele Heykeli’ne rastlanmıştı. Ardından Pan ve Dionysos kültürüne ait olan hayvan figürleri ortaya çıktı.
Kazılarda ortaya çıkan bulgular içinde eskiden hiç duyulmamış olanların da var olduğu ifade edildi. Buna bağlı olarak çeşitli boylarda Dionysos Heykelleri ile Kibele bulundu. Bulunan bir başka eserler içinde bronz Herme, kartal figürü, bronz kapı anahtarları, kolye, ok, mızrak uçları, kandil kapları, pişmiş topraktan yapılan testiler, kum taşı gülle, at figürü, sikkeler, boğa figürü gibi eserler bulunuyor.