Sosyal medya; kişilerin internet aracılığıyla, bilişim hizmetlerini kullanarak gerek birbirleriyle etkileşim sağladıkları gerekse dünyada olup biten gelişmeleri yakından takip edebildiği sanal uygulamaların ortak adıdır.
Sosyal medya sitelerine örnek olarak blogları, sosyal ağ ve internet sitelerini verebiliriz. Bunun yanı sıra anlık mesajlaşma programları, chat siteleri, ürün ve şirket eleştiri siteleri, etkinlik ve haber siteleri de sosyal medya denildiğinde akla gelen belli başlı platformlardandır. Bu tip siteler kullanıcıların da içerik oluşturmasına imkan tanıdığı için sosyal medya adını almıştır.
Sosyal medya neden yasaklanır?
Sosyal medya siteleri güzel vakit geçirebildiğimiz platformlar olduğu kadar olumsuz örnek teşkil edebilecek durumları da ortaya çıkarabilir. Kimi ülkelerde rejim karşıtı olduğu için kimilerinde ise dini ve kültürel değerlere saygı gösterilmediği gerekçesiyle sosyal medya kullanımı yasaklanmıştır. Hatta bazı ülkelerde internet üzerinden muhalefet yaratan paylaşımlara karşı ağır yaptırımlar uygulanmaktadır.
Peki, sosyal medya hangi ülkelerde yasak?
Bangladeş’te facebook kullanımı bir süre yasaklanmıştır. Olumsuz içeriklerin kaldırılmasıyla site yeniden kullanıma açılmıştır. Aynı şekilde İran’da da facebook ve twitter gibi sosyal paylaşım sitelerine erişim engellenmiştir. Ayrıca blog yazarlarının kendi kişisel bilgilerini Sanat ve Kültür Bakanlığı’na teslim etmeleri gerekmektedir.
Kuzey Kore’de ise tüm internet siteleri hükumetin denetimi altındadır. Facebook, youtube ve twitter gibi sosyal paylaşım siteleri başta olmak üzere internet sitelerinin %96’lık bölümüne ülkede erişim devlet tarafından yasaklanmıştır.
2016 yılına kadar internet erişimi tamamen yasak olan Küba’da, 2016 yılının kasım ayından itibaren internet kullanımı yalnızca hükumetin kontrolünde olan “internet erişim merkezleri” aracılığıyla yapılıyor.Suudi Arabistan’da site kapatma sebeplerinin en büyük nedeni İslami değerlerle ilgilidir. Ülkede yarım milyon civarında internet sitesine erişim engellenmiştir.
İnternet erişiminin iktidarın kontrolünde olduğu ve kurallara uymayanlara sıkı yaptırımlar uygulayan bu ülkelerin yanı sıra gözetim altında tutan ülkeler de var. Türkiye de farklı dönemlerde farklı olaylar sebebiyle yaptığı erişim engeli uygulamalarıyla, interneti gözetim altında tutan ülkeler arasında yerini alıyor.
Fas; facebook’a erişimin sık sık engellendiği ancak tamamen yasak olmadığı ülkelerden biri. Fas kralı hakkında oluşturulan sahte profiller ve benzer nedenlerle özellikle 2009 ve 2013 yılları arasında facebook’a erişim ülkede sık sık engellenmiştir.Mısır; Ülke içi meydana gelen olaylar nedeniyle facebook’a erişimin 86 defa engellendiği ülkelerdendir.