Kredi Risk Raporu, Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından, kredi çekmek isteyen kişilerin geçmişe dayalı geri ödeme hareketlerinin olumlu ya da olumsuz olarak adlandırılan risk yansımasıdır. Yani kredi kartı borçlarını zamanında yatırıp yatırmadığı gibi kayıtların takibe alınan raporları ile anlaşılmaktadır. Gerek kredi çekenler gerekse kredi kartı kullanan kişilerin geri ödemelerinde son ödeme tarihini geçirmeden ödemelerini yapıp yapmadıkları, kayıt altında ve takiptedir.
2013 yılından itibaren başlatılan yeni bir uygulama ile artık fatura ödemeleri de risk faktörü kapsamı içine alınmış kriterlerden kabul edilmiştir.
Kısaca risk raporunda görülen bütün bilgiler kredi puanını etkilemektedir. Yani ödemelerinizi aksatmadan yapıyorsanız bu durum kredi risk raporunuza olumlu yansımaktadır. Aslında geçmişe dönük olumsuz kredi notu olan kişilerin bundan sonra da ödemelerinde aksamalar yapacak anlamına gelmemelidir fakat yine de bankalar bu konuyu dikkate almaktadır.
Risk Raporu Neden Önemlidir? Ne İşe Yarar?
- Risk raporuna bakılarak yapılan ticari ilişkiler daha güvenli ve risk oranının azaldığı bir alışveriş olmaktadır.
- İster bankaların kredi isteyenlere kredi vermesi olsun, ister evini ya da dükkanını kiraya vermek isteyen kişiler olsun ödemelerin aksamaması için risk raporuna bakmalılardır.
Risk raporu kredi puanınızı etkilemektedir. Bankalardan kredi alıp almamanıza, dükkânı ya da ofisi kiralayıp kiralama yapamayacağınıza kadar etkili olmaktadır.
Risk Raporunda Dikkat Edilen Konular Nelerdir?
- Çek Raporu,
- Protesto Senet Raporu,
- Kredi Limit, Kredi Risk tasfiye raporları,
- Negatif Nitelikte olan Bireysel Krediler Raporu,
Bu dört risk raporu bireylerin ya da şirketlerin kredi talebi sırasında olumlu ya da olumsuz olarak karşılarına çıkmaktadır. Kredi verecek kurumlar (bankalar) geçmişe dönük hareketliliği görerek kredi verip vermeme karar verir. Kredi verecekse de limit belirlemede yine bazı kıstaslar ön plana çıkmaktadır. Kısaca, kapasiteye (ödeme gücü kapasitesi) göre limit belirlenmektedir.
- Risk raporu için, Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’ne posta aracılığı ile müracaat edebilirsiniz.
- Daha kısa yoldan e-posta aracılığı ile başvuru yapabilirsiniz.
- Risk raporunu öğrenmek için bankalara şahsen de müracaat edebilirsiniz.
- com adresinden de kredi karşılaştırması ve online üzerinden kredi talep edebilirsiniz.